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DISTRIBUTION OF FINANCIAL PRODUCTS AND SERVICES — DEVELOPMENT — FINANCIAL
PLANNERS
DIVISION 1

SCOPE AND INTERPRETATION

1. This Regulation applies to every natural person who holds a certificate issued by the Autorité des
marchés financiers (the “Authority”) authorizing the person to use the title of financial planner.

0O.C. 970-2007, s. 1.
2. In this Regulation,

“professional development unit”, or “PDU”, means 1 hour of training activity developed and provided by
or in partnership with the Institut québécois de planification financiere (the “IQPF”) or recognized by the
Authority pursuant to Division III;

“reference period” means any 24-month period beginning on or after 1 December 2007.

0.C. 970-2007, s. 2.

DIVISION I1
TRAINING

§ 1. — Period, frequency and content of training

3. A financial planner referred to in section 1 must, for any reference period, take part in professional
development activities and accumulate 40 PDUs apportioned as follows:

(1) 15 PDUs related to training activities developed and provided by or in partnership with the IQPF
involving integrated financial planning in the following 7 areas:

(a) finance;

(b) taxation;

(c) legal aspects;

(d) retirement planning;
(e) estate planning;

(f) investment;

(g) insurance;

(2) 15 PDUs related to training activities recognized by the Authority in one or more of the 7 areas listed
in paragraph 1; and

(3) 10 PDUs related to training activities recognized by the Authority in subjects pertaining to
compliance with standards, ethics and business conduct, including 5 PDUs related directly to financial
planning.

0.C. 970-2007, s. 3.
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$ 2. — Variations in the training requirement

4. A financial planner referred to in section 1 who is issued a certificate by the Authority during a
reference period that has already begun must accumulate, according to the apportionment in section 3, a
number of PDUs equal to the proportion that the number of full months for which the certificate has been
held is of a reference period.

0.C. 970-2007, s. 4.

5. A financial planner who is issued a certificate by the Authority during the first year following the
awarding of the IQPF diploma is exempt from the requirement to take part in professional development
activities for a 12-month period following the date on which the diploma was awarded.

0.C. 970-2007, s. 5.

6. The Authority may exempt a financial planner from the requirements of sections 3 and 4 if, owing to
superior force, the financial planner is unable to comply with the requirements.

The situations described in section 8 do not constitute superior force.

0.C. 970-2007, s. 6.

$ 3. — Awarding and assignment of PDUs

7. A financial planner who acts as an activity trainer, instructor or facilitator is entitled, only once for the
activity, to double the number of PDUs awarded for the activity.

0.C. 970-2007, s. 7.

8. A financial planner who is suspended or has been struck off the roll or whose certificate has been
cancelled or revoked pursuant to a decision of the discipline committee of the Chambre de la sécurité
financiere or an organization referred to in section 59 of the Act respecting the distribution of financial
products and services (chapter D-9.2), or whose certificate has been revoked, suspended, not renewed or
includes conditions or restrictions imposed by the Authority may not provide professional development
activities and earn PDUs as an activity trainer, instructor or facilitator.

0.C. 970-2007, s. 8.

9. A financial planner who, during a reference period, has accumulated more PDUs than the number
required under paragraphs 2 and 3 of section 3 may not carry the excess PDUs over to a subsequent
reference period.

Despite the foregoing, a financial planner who, during a reference period, has accumulated more PDUs
than the number required under paragraph 1 of section 3 may include the excess PDUs under paragraph 2 of
section 3, but solely in respect of the same period.

0.C. 970-2007, s. 9.

§ 4. — Notice from the Authority

10. At least 30 days before the end of a reference period, the Authority sends a notice to each financial
planner who has not accumulated the required number of PDUs informing the financial planner of the
consequences under section 57 or 63 of the Regulation respecting the issuance and renewal of
representatives’ certificates (chapter D-9.2, r. 7).

0.C. 970-2007, s. 10.
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11.  Within 30 days after the end of the reference period, the Authority sends a notice to each financial
planner who has not accumulated the required number of PDUs informing the financial planner of the
consequences of the failure or default to which section 57 or 63 of the Regulation respecting the issuance and
renewal of representatives’ certificates (chapter D-9.2, . 7) refers.

0.C. 970-2007, s. 11.

$ 5. — Keeping and sending of documents

12. A financial planner must keep the attendance vouchers or certificates of exam or test results issued by
the person, organization or educational institution providing the professional development activities for a 24-
month period following the end of the reference period concerned.

0.C. 970-2007, s. 12.

13.  During a reference period, a financial planner must, personally or through the firm for which the
financial planner is acting or the independent partnership of which the financial planner is a partner or
employee, send to the Authority a copy of the attendance vouchers that the financial planner is required to
keep in accordance with section 12.

Despite the foregoing, a financial planner is exempt from the requirement under the first paragraph if the
financial planner or the firm for which the financial planner is acting or the independent partnership of which
the financial planner is a partner or employee, sends the attendance vouchers for professional development
activities by means of secured access to the IQPF s website. The financial planner is required to send a copy
of the vouchers only if the Authority so requires for data verification purposes, in which case paper copies
must be provided within 30 days of the Authority s request.

0.C. 970-2007, s. 13.

DIVISION II1
RECOGNITION OF TRAINING ACTIVITIES

14.  The Authority does not recognize activities pertaining to the sale of specific financial products or
services, including securities.

0.C. 970-2007, s. 14.

15.  The Authority recognizes a training activity if it enables the following skills and competencies to be
developed:

(1) development and betterment of a comprehensive and integrated vision of personal financial planning;

(2) acquisition, comprehension and application of theoretical and technical knowledge in the areas
related to personal financial planning, and

(3) acquisition, comprehension and application of theoretical and technical knowledge in subjects
pertaining to compliance with standards, ethics and business conduct.

0.C. 970-2007, s. 15.

16.  An application for recognition of an activity may be submitted to the Authority before or not more than
6 months after the activity is held, but not later than the last day of the reference period during which the
activity is held, by the financial planner personally or by the person, organization or educational institution
providing the activity.

0.C. 970-2007, s. 16.
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17.  The Authority is to recognize or refuse to recognize an activity within 30 days of receipt of the
application. If the recognition is refused or the activity is recognized for fewer PDUs than requested, the
Authority must give reasons to the person, organization or educational institution that made the application
for recognition.

0.C. 970-2007, s. 17.

18.  The application for recognition must include
(1) adescription of the training activity;
(2) the training procedure for and duration of the activity,
(3) the number of PDUs requested for the training activity,
(4) a document explaining how the activity develops the skills and competencies referred to in section 15;

(5) if the application is submitted before the activity is held, the name and address of the person
responsible for the activity,

(6) if the application is submitted after the activity is held by the financial planner personally, a voucher
attesting that the financial planner attended the activity; and

(7) if the application is submitted after the activity is held by the person, organization or educational
institution providing the activity, a list of participants.

0.C. 970-2007, s. 18.

19.  The recognition is valid for the reference period in effect when the activity is held. A person wishing to
renew the recognition must make a new application to the Authority.

0.C. 970-2007, s. 19.

20.  The person responsible for an activity must inform the Authority of any change in any of the elements
listed in section 18.

Further to the notice of change referred to in the first paragraph, the Authority may terminate recognition
of the activity or increase or decrease the number of PDUs awarded for the activity.

0.C. 970-2007, s. 20.

21.  The Authority may terminate recognition of an activity or increase or decrease the number of PDUs
awarded for it if the Authority becomes aware that the activity being provided is different from the activity
that was recognized.

0.C. 970-2007, s. 21.

DIVISION 1V
TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS

22.  For the purposes of this Regulation, the first reference period ends on 30 November 2007.
0.C. 970-2007, s. 22.

23.  (Obsolete).
0.C. 970-2007, s. 23.
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24.  (Obsolete).
0.C. 970-2007, s. 24.

25.  This Regulation replaces the Regulation respecting the compulsory professional development of
financial planners (O.C. 1451-2001, 01-12-05).

0.C. 970-2007, s. 25.

26. (Omitted).

0.C. 970-2007, s. 26.

UPDATES
0.C. 970-2007, 2007 G.O. 2, 2946
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